Portada

Marta Pérez i Sierra
Escorcoll
Edicions del Buc, València, 2019

La teva culpa:
el meu dolor en el mirall.

Maria-Mercè Marçal, la germana, l’estrangera.

La dona que és a la presó porta l’alè àcid de la cel·la a l’ombra de les parpelles. Convertida en dona primigènia als ulls de la seua germana que la mira, porta muguet als pits i exhala el perfum de la primera poma. Eva receptora de versos, Abigail estimada. Aquest obsessiu pensament, tothora present, ni se’n desprén ni vol desprendre-se’n, dels records que totes dues han compartit, com els de la infantesa, els dels pares i els de les cançons apreses a dues veus. Ara, en aquest descens a l’infern, l’una és la font que s’asseca, la porta que es tanca, la culpa, la por i la malenconia. L’altra és la dona que espera, la que ha segellat les deus, la que ha tenyit el dolor amb un color blau de llàgrimes blaves i la que, amb una punta de desequilibri, busca l’esperança en els plecs del poema. I totes dues dones conformen els extrems impossibles d’aquest llibre de versos que vol travessar els murs i que lluita des de dins de la veritat, amb una força només comparable a la de les heroïnes tràgiques. Escorcoll que baixa al fons del pou i no n’extrau sinó el perfum amarg de la llimona, la impotència adolorida d’una ombra feta bocins o el gust aspre dels barrots de ferro, el vis-a-vis amb la mort.

En aquest diàleg fratern, un seguit de símbols caracteritzen l’imaginari poètic: el zotal o aquell intent fracassat d’asèpsia i desinfecció a les cel·les, l’olor de tabac de pipa del pare el dia que va presenciar el naixement de la seua germana; els cucs de pols blanca, les olors, els barrots, els vidres dobles; els estius llunyans, la pinça esquerra d’un cranc enorme o els claus a la llimona. Una simbologia que és una vegada i una altra la lluita abnegada contra la soledat, contra aquesta manca de l’&, de l’abraçada i de la comunió, present també als versos. I en el món oníric, amagada en el desig, la veu de la dona és un plor durant una conversa o en l’intent frustrat de dur petons i perdons entre forrellats a la germana presonera, com un missatge que es bada sense tresors, comunicació estèril. Escriure a batzegades quan la por ha posat fi a un món, quan no s’albira enlloc l’horitzó, quan la imaginació —que convertia els mars en oceans—ara són tumultuosos pensaments, amor a sotragades.

Abigail
El perfum de la primera poma.
La textura aromàtica dels pístils
de la flor del claveller.
Obre la vida que degota versos.
Pren-los.
T’hauré d’enyorar constantment?
T’has balmat de tant temor?

Onzè llibre de poemes de Marta Pérez i Sierra ( Barcelona, 1957), Escorcoll ha merescut el 36è premi de poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d’Alcoi i, amb el color groc que proposa Edicions del Buc, vol ser també un homenatge universal a homes i dones que són a la presó, també per les seues idees. Potser aquest batec actual el fa immens en la seua inviolable intimitat. El llibre consta de cinc parts: Vis-a-vis, L’alè de les cel·les, Barrots i vidre doble, De perfil i Cent vuitanta-sis passes d’anada i tornada. És, la d’aquest poemari, una lectura lineal, un relat que avança poema a poema, des de la fi del món idíl·lic de la infantesa cap a l’expulsió del paradís, la soledat de la dona que s’enfronta al seu propi destí. Una lectura, doncs, que regira l’ànima dels nostres records, que ens escorcolla els nítols.

També et pot interessar: